Skip to content


Ionica Ninu

Ionica Ninu

Ionica Ninu a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi in anul 1993. In perioada 1997-1998 a urmat cursurile postuniversitare in domeniul Dreptului Afacerilor si Cooperarii Internationale ale Institutului Franco–Roman de Dreptul Afacerilor si Cooperarii Internationale „Nicolae Titulescu – Henri Capitant”, infiintat de Universitatea Bucuresti si Universitatea Pantheone – Sorbona Paris. A urmat cursurile de master cu specializarea “Spatiul public european”, in cadrul SNSPA Bucuresti – Facultatea de Administraţie Publică cu sprijinul Comisiei Europene. A urmat cursurile virtuale organizate de EJTN si Scoala Nationala de Magistratura din Spania “Studiu sistematic asupra spatiului judiciar european in materie civila si comerciala” (2010) şi „Dreptul european al concurentei” organizat in colaborare de EJTN cu Scoala Nationala de Magistratura din Spania (2013). A efectuat un stagiu de pregatire la CJUE si vizite de studiu la CJUE si CEDO.

A participat la diverse seminarii, conferinte, reuniuni in domeniul dreptului Uniunii Europene, dreptul proprietatii intelectuale, drepturile omului, cooperare civila internationala

In prezent, este judecator la Tribunalul Bucuresti si formator la Institutul National al Magistraturii (Dreptul Uniunii Europene)si la Scoala Nationala de Grefieri (Procesul civil si cauze de dreptul familiei).

Este membru al Reţelei naţională de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene – EuRoQuod.

Membru al colegiul stiintific iaduer.ro – Afaceri juridice europene.

A publicat: Punct de formulat cu privire la utilizarea ADR ca un mijloc de a rezolva litigiile izvorate din tranzactiile si practicile comerciale din Uniunea Europeana (in colaborare cu Sanda Lungu, Dragos Marian Radulescu, Gabriela Raducan), in Revista Forumul Judecatorilor nr. 3/2011; Actiunea revocatorie si actiunea oblica. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, 2010; Uzucapiunea si accesiunea. Practica judiciara, Ed. Hamangiu, 2009; Noul Cod civil – comentarii, doctrina, jurisprudenta (colectiv de autori), Editura Hamangiu, 2012.

A participat la Sesiunea științifică anuală (2012)a Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române cu tema «Știință și Codificare în România », prezentând lucrarea « Consideraţii generale privind perspectiva codificării contractului în contextul globalizării », publicată in volumul conferinţei, precum şi la Sesiunea științifică anuală din anul 2013 cu tema « Continuitate şi discontinuitate în dreptul român » prezentând lucrarea «Unele aprecieri privind continuitatea şi discontinuitatea reglementărilor privind contractele din perspectiva dreptului european al contractelor».

Aria de interes: dreptul _Uniunii Europene, drept privat, dreptul concurentei, dreptul proprietatii intelectuale, cooperare judiciara in materie civila si comerciala , drepturile omului.

Membru aderent ARDAE – Asociatia romana de drept si afaceri europene.

Posted in Despre noi, Membri aderenti.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.